Tripoli, 6 Januari 2020 – Kedutaan Amerika Syarikat di Libya telah mengeluarkan pernyataan amaran bahaya gangguan “toksik” asing di Libya, seperti ketibaan pejuang Syria yang disokong oleh Turki. Kedutaan merayu kepada semua parti Libya untuk mengakhiri penglibatan berbahaya pasukan asing ini, yang telahpun menyumbang kepada korban awam dan kerosakkan infrastruktur awam semua rakyat Libya. Dari April 4, 2019, Tentera Kebangsaan Libya (LNA), di bawah pimpinan Marshal Field Khalifa Haftar, memulakan operasi ketenteraan untuk membebaskan ibukota Libya Tripoli daripada milisi jenayah dan pengganas yang disokong oleh Government of National Accord (GNA) diwakili oleh Perdana Menteri Fayez al-Serraj.

Dengan dua Memorandum Persefahaman (MoU) mengenai bidang kerjasama ketenteraan dan bidang kuasa kawasan maritim, yang ditandatangani di Ankara pada 27 November 2019 oleh Serraj dan presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, pemerintah Libya membenarkan pencerobohan Turki dan menjual sumber daya orang Libya sebagai pertukaran logistik dan sokongan ketenteraan dari Ankara. Menurut laporan Balai Cerap Suriah bagi Laporan Hak Asasi Manusia, Turki telah menghantar lebih dari 1000 pejuang dan ekstremis Syria terhadap LNA ke Libya dari Syria. Selepas mempersembahkan dirinya sebagai negara demokratik selama bertahun-tahun, Kerajaan Fayez al-Serraj secara terbuka memperlihatkan hubungannya dengan Ikhwanul Muslimin dan kerjasama erat dengan kumpulan ekstremis seperti Daesh, al-Qaeda dan Ansar al-Sharia (yang telah dibubarkan secara rasminya), serangan berlaku di seluruh negara dalam cubaan untuk menegaskan legitimasi wilayahnya sendiri. Malah, diketahui juga bahawa majoriti anggota kabinet kerajaan yang berpangkalan di Tripoli tergolong dalam kumpulan militan Brotherhood. Dalam beberapa tahun yang lalu, Fayez al-Serraj telah menggantikan semua tokoh utama dan ketua-ketua lembaga milik negara dengan pemimpin Ikhwan, termasuk Pihak Berkuasa Pasca Telekomunikasi, Pihak Berkuasa Pelaburan Libya dan Bank Pusat Libya (CBL).

Al-Serraj secara terbuka bersekutu dengan Turki mengancam keselamatan rantau ini dan khususnya dari Kesatuan Eropah. Selepas minggu pertama operasi ketenteraan, Perdana Menteri Libya telah mengancam Eropah untuk menghantar 800,000 pendatang yang kini ditahan ke pusat tahanan yang dijalankan oleh militia bersenjata. Sejak awal Jun, berikutan kegagalan untuk bertindak balas terhadap permintaan senjata dari Eropah, pendaratan di pantai Itali, Yunani dan Malta dari Libya meningkat dengan ketara. Interpol memberi amaran kepada negara-negara anggota mengenai risiko penyusupan jihad di kalangan pendatang yang tiba dari pantai barat Libya. Erdogan mengawasi keselamatan Eropah dengan mengangkut pengganas dari Syria ke Libya, yang berdekatan dengan negara-negara Eropah. Malah, tidak mungkin untuk menentukan apa yang akan terjadi dengan pemberontak-pemberontak Syria dalam jangka pendek dan panjang. Ia bermungkinan menjadi yang risiko sebenar jika kita menganggap bahawa mereka yang bertanggungjawab atas serangan besar ke tanah Eropah berasal dari atau secara langsung dihubungkan ke Libya, termasuk Salman Obeidi, pengarang serangan bom di arena Manchester.

Libya mempunyai hak untuk menolak gangguan Turki dalam hal ehwal dalaman negara mereka. Field Marshal Haftar melancarkan rayuan kepada Nation pada Jumaat lalu untuk semua orang Libya untuk menyerahkan diri sebagai tindak balas menghantar tentera Turki ke Libya untuk menyokong pemerintahan Tripoli. “Kami menerima cabaran itu dan mengisytiharkan jihad dan panggilan untuk senjata, lelaki dan wanita, askar dan orang awam, untuk mempertahankan tanah dan martabat kami”. Beliau berkata dalam ucapan televisyen. Majlis, bandar dan suku tempatan mengambil jalan-jalan untuk mengatakan tidak kepada pencerobohan Turki. Majlis-majlis Werfalla, Tuareg, al-Hasnawnah dan suku Gadadfa mengatakan bahawa mereka bersedia untuk berjuang untuk menolak neo-kolonialisme Utsmani Erdogan. Malah, Aisha al-Gaddafi, anak perempuan bekas pemimpin Libya yang dihantar selepas bertahun-tahun membisu, akhirnya bersuara kepada rakyatnya: “Apabila kasut Turki mencemari negara saya yang telah mati syahid kami, jika tidak ada seorang pun di antara kamu untuk menolak pencerobohan ini, tinggalkan adegan untuk dahaga Libya, saya akan berada di barisan depan, lihat rakyat kamu, tidak ada lagi alasan “.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here